donderdag 14 augustus 2014

Enamel dots (the making of)

Hallo!

Ik ben niet echt de persoon om tutorials te maken, maar voor één keertje maak ik een uitzondering ;-)
Tegenwoordig zie je op alle kaarten "enamel dots". Een soort van plattere pareltjes, die je in alle kleuren kan vinden. Maar daar wringt het schoentje, ze zijn nogal prijzig.... En ik neem geen genoegen met een velletje met 30 dots voor 3 à 4 euro... Dat kan toch goedkoper, dacht ik ;-)

Ik ben eens gaan rondneuzen op Youtube. Daar staan allerlei filmpjes op: van lijmstipjes maken en ze lakken met nagellak (mijn aanbod nagellak beperkt zich tot roodtinten), tot parels verven en stippen maken met de parelpen (het lukt mij niet eens om één fatsoenlijke stip te maken, laat staan 30...)

Maar één filmpje leek me wel interessant: 
Strijkparels! Laat ik daar nu net een hele voorraad van in mijn klasje hebben staan! Uit gemakzucht ben ik dan wel even naar de action geweest, want in de klas wil nog niet zeggen thuis.... Weer een excuus om te gaan, hé Miranda ;-)

Je plaatst de pareltjes met de opening naar boven op een vel bakpapier. De dame in de video stapelt ze ook op elkaar, om grotere dots te krijgen, maar dat lukte mij niet: tegen dat ik tot bij de oven gewandeld was, waren mijn torentjes al omgevallen.... Ik heb ze dan opengeknipt en zo op elkaar geperst, maar dat is niet de juiste methode, zo krijg je hele rare vormpjes, ik zal toch de hare eens moeten uittesten...

Voor de smeltpartij in de oven: 
De rare vormpjes is mijn poging om grotere te maken....


In de oven 15 minuten op 220 graden (of totdat de gaatjes dichtgesmolten zijn)


En erna... niet slecht voor een eerste keer, al zeg ik het zelf!
Je krijgt ze er ook heel eenvoudig af door het papier dubbel te vouwen en over elkaar te wrijven. Ik merk wel dat de zwarte en witte pareltjes iets langer nodig hebben. 

Als je de parels zou halveren, zou je kleinere pareltjes krijgen, maar ze in 2 snijden is niet zo eenvoudig..... Dit moet ik nog uittesten ;-)


Wat mij betreft is dit zeker voor herhaling vatbaar! En nu naar school, mijn grote voorraad terug mee naar huis nemen ;-) (Mijn zelf gekocht ikea-parels voor de duidelijkheid!)

groetjes, Evy

3 opmerkingen:

  1. Haha, ook zonder reden is een bezoekje aan de Action een goed idee, maar met reden helemaal. ;-) Wat een goed alternatief voor de dure dots, best eenvoudig. En voor de prijs van een strijkkraal is het niet heel erg als een bolletje mislukt. Ik zou voor de grotere dots gewoon eerst de bakplaat in de oven zetten en dan op de voorste rij een aantal kralen stapelen? Dan vallen ze misschien niet om? Even snel snel ivm de hitte?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Evy!

    Ik ben bezig om de strijkkwartet te laten smelten, maar bij mij worden het geen parels maar ringetjes :( weet jij misschien wat ik fout doe? Welke stand van de oven gebruik jij?

    Groetjes myrthe

    BeantwoordenVerwijderen